לאכול במידה, עם מתכון לפיצה ביתית

אחת משיחות המטבח הפופולריות אצלי בעבודה היא על תזונת הילדים שלנו. או שהם אוכלים יותר מדי, או שהם אוכלים פחות מדי, או שהם אוכלים מהר מדי, או שהם אוכלים לאט מדי, או שהם לא אוכלים מגוון מספיק.. אף אחת לא מרוצה. לפעמים תהיה מישהי שמרוצה מהרגלי האכילה של אחד הילדים, אבל בטוח שלא של כולם. אחד הדברים הברורים והבולטים הוא שדוגמה אישית שלנו האמהות תורמת לאכילה נכונה יותר של הילדים. לא פותרת את כל הבעיות, אבל תורמת. לפני מס' שבועות השתתפתי באירוע של מועצת החלב, שבו התמקדנו בנושא החשוב, המעסיק, הרגיש- אכילה נכונה של ילדים.
כאן המקום לעצור להדגיש שאני מודעת לרעש ההולך וגובר סביב נושא החלב. קטונתי מלדעת אם חלב בריא לאדם או לא. על כל מחקר שיעודד צריכת מוצרי חלב ניתן למצוא אחד שמתנגד לכך באופן גורף ואותי כמויות המידע בעיקר מבלבלות. אני חושבת הרבה על נושא החלב, מתלבטת לגביו ויכול להיות שיום אחד אחליט אחרת, אבל בינתיים אני אוכלת מוצרי חלב, הילדים שלי אוכלים מוצרי חלב ולכן אני כותבת על מוצרי חלב. לגבי כל השאר- כל איש הישר בעיניו יעשה. או משהו בסגנון.
באירוע הבלוגריות שהשתתפתי בו סיפרה לנו שרית עטיה שמואלי, דיאטנית קלינית, שמוצרי חלב נחשבים כמזונות עם צפיפות תזונתית גבוהה בזכות יותר מעשרה רכיבים תזונתיים שהם מספקים באופן טבעי, ביניהם: חלבון איכותי, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, זרחן, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B (כולל ריבופלאבין וויטמין B12). כדי לקבל את אותם כמויות של רכיבים תזונתיים שישנם בכוס חלב ממזונות אחרים צריך לאכול כמויות לא סבירות מהם. על אף העלייה בשיעורי ההשמנה, אנשים רבים לא מצליחים להשיג את רכיבי התזונה החיוניים להם וזאת משום שמזונם עתיר קלוריות, אך עני מבחינה תזונתית. צריכת מוצרי חלב יכולה לעזור. כמובן שמלבד התזונה שרית תיארה מחקרים שמצאו שמוצרי חלב תורמים לבריאות העצמות, המוח ועוד.

אני בעד אכילה במידה מכל סוג מזון ולכן מגבילה את הילדים הפרטיים שלי כשאני חושבת שהם עברו את הכמות ההגיונית באכילה. יש כאלו שהילדים שלהם ממעטים באכילת מוצרי חלב ולכן מחפשים דרכים להוסיף אותם לתזונה. למי שמתקשה להוסיף מוצרי חלב לתזונת הילדים או סתם מחפש דרך לגוון ולהעשיר את המזון שהם אוכלים, כדאי לנסות להוסיף מוצרי חלב למתכונים מוכרים: חלב או יוגורט לשייק פירות, גבינה לרוטב פסטה (אצלי מתים על רוטב עגבניות ומוצרלה), אם הילדים אוהבים טוסט גבינה צהובה, אפשר להוסיף קצת גבינת שמנת ועוד ועוד. המגוון עצום והטעמים מעולים. אני גם מאמינה שילדים זקוקים לשומן בתזונה שלהם להתפתחות מוחית תקינה ולכן לא מקמצת באחוזי השומן לילדים.

מתכון לפיצה ביתית משפחתית:

לבצק :
1 ק"ג קמח
קוביית שמרים
1/2 שקית משפר לאפיה
½ כוס שמן זית
2 כפיות מלח שטוחות
2 וחצי כוסות מים פושרים
1 כפית סוכר

לרוטב :
1 קופסת עגבניות מרוסקות
4 כפות שמן זית
2 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
גבינת מוצרלה או צ'דר מגוררות
בזיליקום, אורגנו
זיתים ירוקים ושחורים

ההכנה:
בקערה מכניסים קמח, שמרים, משפר לאפיה ביתית, שמן, סוכר ומלח. לשים. מוסיפים בהדרגה את המים וממשיכים ללוש עד שמתקבל בצק פיצה רך וגמיש.
משהים למנוחה ל 20 דק'. מחלקים ל 2 חלקים.
מרדדים את בצק הפיצה לעלה בעובי 1/2 ס"מ. מעבירים לתבנית אפיה משומנת קלות.
מפזרים תוספות.
משהים לתפיחה כ 20 דק'. אופים כ 20 דק' בתנור שחומם לחום של 200 מעלות.

איך שלא נבחר, העיקר שיהיה בתיאבון! והכי חשוב- שנהיה בריאים.

קראת? ספרי לנו מה את חושבת

31 תגובות

    1. שלום נופר,
      אני דיאטנית קלינית של מועצת החלב.
      לשאלתך, מגיל חצי שנה מומלץ להוסיף לתזונת התינוק מזונות משלימים. מזונות אותם מומלץ להציג מגיל זה – בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דייסות לתינוקות מועשרות בברזל, ירקות, פירות,מוצרי חלב (יוגורט, לבן) וגבינות ,חלב בכמות קטנה כחלק ממאכלים מורכבים (פשטידות, לביבות, מרקים, רטבים). מגיל שנה ואילך מותרים גם חלב ניגר (חלב פרה או מבעל חיים אחר).
      לשאלות נוספות ולצ'אט אישי עם דיאטנית את מוזמנת לבקר באתר מועצת החלב http://www.milk.org.il/wp/?
      https://www.youtube.com/watch?v=gy0rhxaFATQ
      שיהיה לך יום נעים

  1. טוסט צהובה עם תוספת גבינת שמנת!! איזה רעיון שווה ! מגניב רציניייי קניתם אותי

  2. אני בטוחה שלא כלללללל מוצרי החלב הם בעלי צפיפות תזונתית גבוהה. אשמח להבין איזה מהם כאלו ואיזה מהם לא

    1. שלום רינת,
      אני דיאטנית קלינית של מועצת החלב וברצוני להשיב לשאלתך.
      בעיקרון כל מוצרי החלב מכילים את אותה נבחרת מנצחת של רכיבים. הכמויות משתנות בהתאם לתהליך היצור הספציפי של המוצר.
      מוצרי החלב נבדלים ביניהם גם באחוז השומן שלהם ובתוספות המוספים להם בתהליך היצור (כמו פירות/חיידקים ידידותיים /סוכר).
      אני, כדיאטנית, ממליצה לך לבחור בעיקר במוצרי חלב דלי שומן ודלי סוכר כמו גבינות רזות (עד 5% שומן), חלב, יוגורט, גבינה צהובה 9% וכדומה.
      לשאלות נוספות ולצ'אט אישי עם דיאטנית את מוזמנת לבקר באתר מועצת החלב http://www.milk.org.il/wp/?
      https://www.youtube.com/watch?v=gy0rhxaFATQ
      שיהיה לך יום מקסים!!

    1. שלום תמר,
      אני דיאטנית קלינית של מועצת החלב ואני רוצה לענות על שאלתך.
      מחקרים רבים מוכיחים את הקשר בין צריכת סידן ומוצרי חלב ובין בריאות העצם. חלב ומוצרי חלב מהווים מקור מצוין לסידן בזכות שילוב של שני גורמים – תכולת הסידן הגבוהה שלהם וספיגתו המובטחת והמתמשכת גם במוצרי חלב דלי שומן. נוסף על סידן, חלב ומוצריו מספקים רכיבים תזונתיים החיוניים לבנייה ולהתפתחות העצמות ולהקטנת איבוד העצם התלוי בגיל, ביניהם: אשלגן, מגנזיום וחלבון.
      אני ממליצה לך לבחור במוצרי חלב דלי שומן ודלי סוכר כגון חלב, יוגורט, גבינות עד 5% שומן, גבינה צהובה 9% שומן וכדומה.
      לשאלות נוספות וצ'אט אישי עם דיאטנית את מוזמנת לבקר באתר מועצת החלב http://www.milk.org.il/wp/?
      https://www.youtube.com/watch?v=gy0rhxaFATQ
      שיהיה לך יום מקסים!!

  3. אהבתי את הרעיון אבל..הייתי שמחה לדעת מה ההבדל האמיתי בין פיצה ביתית לבין פיצה בפיצריה? האם אני יכולה בראש שקט לתת לילד פעמיים בשבוע פיצה בחוץ? מה המרכיבים שבעצם מבדילים בין שתי האופציות?

  4. אפשר גם להכין איתם ביחד את הפיצה ואז זו גם חוויה. אומנם חוויה מלכלכת – אבל עדיין :)

  5. כשמקפיאים סוג כזה של מזון, כמו פיצה ביתית בלי חומרים משמרים, עדיין זה בריא לתת להם את זה אחרי יומיים-שלושה? או שזה הופך להיות גרוע?

  6. למי יש כוח לבלאגן שנשאר במטבח אחרי פרויקט כזה?? עדיף לשלם 35-40 ש"ח ולקנות פיצה בחוץ עם תוספות ועם בקבוק שתייה :)

  7. הכל נשמע טוב ויפה ונראה מדהים… ..אבל.. מה עושים שהילד נגעל ממרקם של בצק ורסק עגבניות? מה עושים עם זה? אני מתוסכלת

  8. הקטע בפיצה ביתית שאפשר לתת אותה בראש שקט כארוחת ערב, כי יש עליה בדר"כ תוספות בריאות שאצלי לפחות הם לא אוכלים ביוז'וואל. אצלי ככה על הדרך הם כבר דוגמים תירס עגבניות וגמבות ואפילו בצל לבן..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות דומות