האם סוכר גורם להזדקנות?

התשובה היא כן!
סוכר לא רק משפיע על קו המותניים שלכן הוא משפיע גם על מצב העור, לכן בפעם הבאה שאתן עומדות מול הפיתוי לצרוך סוכר תחשבו על הפנים – וכן גם על היקף המותניים…
כיצד הגוף מגיב לסוכר?
סוכר וסוגי מזון המתחלפים במהירות לסוכר כמו עמילנים בעלי מדד גליקמי גבוה (לחם, פסטה, צ'יפס או תפוח אדמה) גורמים לקפיצות פתאומיות ברמות הסוכר בדם. קפיצות הסוכר משחררות אינסולין למחזור הדם והוא אחראי לאיחסון שומנים בגוף במקום שריפתם. בנוסף צריכת הסוכרים והעמילנים גורמת ליצירת מצב דלקתי בגוף ואז הגוף 'עסוק' בריפוי ולא בהתחדשות.
כיצד משפיע הסוכר על תהליך ההזדקנות של העור?
הסוכר נצמד באופן קבוע לקולגן בעור ובחלקים אחרים בגוף באמצעות תהליך המכונה "גליקציה" (glycation). בנקודת ההיצמדות, ישנו מנגנון קטן היוצר דלקת, אשר הופכת לאחר מכן למקור דלקתי בזכות עצמו. הדלקת הזו יוצרת אנזימים המפרקים קולגן, שהוא הרקמה המחברת בגופנו. תפקיד הקולגן בשמירה על מוצקות הפנים קריטי והיא הגורם העיקרי השומר על עור רך וגמיש.
התחברות הסוכרים לקולגן גורמת לו להיות נוקשה וחסר גמישות והתוצאה: עור חסר ברק, יבש, נוטה לרגישויות ואדמומיות, ומזדקן בקצב מואץ.
גם לפירות יש השפעה שלילית?
מרבית סוגי הפירות עשירים בסוכרים (סוכרוזה ופרוקטוזה), כלומר הם מספקים אנרגיה מהירה לגוף. אבל סוכר שמקורו בפירות טריים אינו מעורר השפעה פרו-דלקתית כמו עמילנים וסוכרים ריקים בגלל כמות הסיבים שבפרי. לפירות הנצרכים בשלמותם (ולא כמיץ מסונן), מדורגים נמוך עד כדי להפתיע ב"אינדקס הגליקמי" – טבלה המודדת את השפעתם של מזונות על רמות הסוכר בדם. בנוסף, פירות עשירים בחומרים פיטו-מזינים (phytonutrients), אנטי-דלקתיים (כימיקלים צמחיים מועילים), אשר בדרך כלל מרוכזים בעור או בקליפה. בין הפירות, שהשפעתם המטיבה על העור נבדקה במחקרים, נמצאו תותים, אוכמניות, אסאי, תפוזים ותפוחים כחומרים שמנטרלים מתגי מפתח גנטיים המעודדים דלקות בגוף. למרות רמות הסוכר הגבוהות יחסית המצויות בהם, לתפוחים לדוגמא, יש למעשה השפעה מייצבת על הסוכר בדם, בגלל עושר הסיבים, תכולת הפלורטין (phloretin), חומרים פיטו-מזינים שהינם סוג של פלבונואידים (flavonoids) המייצבים את הסוכר בדם, ואשר ניתן למצוא אך ורק בתפוחים. מחקר בפינלנד גילה שאכילת תפוחים עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. החוקרים ייחסו את האפקט נוגד הסוכרת לפעילות נוגדת החמצון של קוורצטין, שהוא מרכיב עיקרי בקליפות תפוחים.

מה השפעתו של השוקולד על עור הפנים?
האם שוקולד הנתפס כמקור עשיר של סוכרים הוא גורם שלילי ויש להימנע מצריכת שוקולד?
לא, החדשות הטובות הן שאין צורך להימנע מכל סוגי השוקולד. שוקולד מריר וקקאו מגנים על המערכת הקרדיו-וסקולרית, ומפחיתים בצורה משמעותית מקרים של טרשת עורקים. שוקולד אף דומה לאוכמניות מהבחינה שהוא מספק הגנה למוח. כפי שידוע לנו, חומרים המספקים הגנה עצבית הינם גם בעלי השפעה מרפאת על העור במה שמכונה 'קשר מוח-יופי'. בשוקולד יש גם ריכוז גבוה של חומצה אולאית, שומן הבלתי רווי (monounsaturated) המצוי גם בשמן זית, ומסייע לנו לקלוט חומרים מזינים חשובים. הנוכחות של השומן הבריא הזה אף מסייעת להאט את הספיגה של הסוכר. לקקאו יש תועלות רבות לגוף, כולל לעור. כימיקל מהקקאו מגן על העור מהשפעות מזיקות של חשיפה לשמש, ומונע הזדקנות של העור. להפקת הנאה ותועלת בריאותית אם בחרתן לאכול שוקולד כדאי שיהייה מסוג שוקולד מריר עם ריכוז גבוה של 70 עד 85 אחוזי קקאו לפחות.
מהם סוגי המזון הטובים ביותר והגרועים ביותר עבור העור שלי?
כמו תמיד, כדאי להימנע ממזונות בעלי מדד גליקמי גבוה וממזונות מעובדים הגורמים למצבי דלקת ומעודדים מגוון בעיות עור החל מקמטים, גוון דהוי וחוסר תפקוד. בין המזונות המזקינים נמצאים כל ה"לבנים" – סוכר, לחם, פסטה, אורז ועוגות מקמח רגיל. בנוסף יש להמנע ממשקאות מוגזים ומתוקים וחטיפים מטוגנים עמוסים בשומן רווי.
חלק מהמזונות המומלצים ביותר עבור עור בריא הם דג סלמון וסוגים אחרים של דגי מים קרים – הם מהווים מקור מעולה לחלבון, ההכרחי לשמירה על בריאות הגוף עד לרמת התאים בעור.גרגיר הנחלים (watercress) – חוקרי צמחי מרפא השתמשו בגרגיר הנחלים כגורם המטהר את הדם אשר לו מאפיינים מנקי-מערכת, המסייעים לסלק רעלים מהגוף. באמצעות ניקוי הדם, גרגיר הנחלים סייע לטיפול בפריחות בעור, אקזמה, פצעי בגרות וזיהומים אחרים בעור.כורכום – גורם אנטי-דלקתי משובח תודות למאפיינים נוגדי החמצון שלו, והריכוז הגבוה של החומר נוגד החמצון המעולה כורכומין. כורכום מעלה את הריכוז בדם של האנזים glutathione S-transferase, נוגד חמצון חשוב וחיוני במערכת ניקוי הרעלים של הגוף, ומאפשר לשמור את העור נקי, מוצק וקורן.קוקוס – המבנה המולקולרי הקטן יחסית של ה-MCTs (שרשרת טריגליצרידים – medium chain triglycerides), בקוקוס, הופך אותו לידידותי ביותר לעור. הוא מסייע לחזק את הרקמות המחברות של העור ועוזר לשמור על עור רך, חלק, גמיש וקורן. פטל – מקור עשיר לוויטמין C – המפתח לייצור קולגן. מרכיב חשוב מכיוון שקולגן הינו החלבון העיקרי ברקמות המחברות. המולקולה המבנית הסיבית הזו מספקת חוזק ואלסטיות לרקמות, לעור, לסחוס, לרצועות, לגידים ולעצמות. אספקת הקולגן חיונית לגמישות העור, ושומרת אותו בעל גוון, רך, גמיש וחזק.

באדיבות מעבדות ג'יג'י קוסמטיקה
לקוסמטיקאית הקרובה אליך הקליקי כאן

לשאלות נוספות [email protected]

אודות טוב שתדעי

טוב שתדעי הוא מדור הצרכנות והפנאי של מגזין אמא של. טיפים, עצות, המלצות, ידע ובעיקר "מה חדש בשוק". התכנים מופקים ע"י מערכת האתר ונכתבים ע"י צוותים מקצועיים מתוך החברות והגופים המובילים בישראל.

השאירי תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם.

20 תגובות

  1. כרמית חביב שפירמן
    מעניין . אחלה נקודות למחשבה

    מעניין . אחלה נקודות למחשבה

  2. לואיז
    מה הכוונה פטל? משהו כמו חליטת עלים? וזה משנה אים פטל שחור או אדום..?

    מה הכוונה פטל? משהו כמו חליטת עלים? וזה משנה אים פטל שחור או אדום..?

    • מיכל חלילי מדריכה ראשית של מעבדות Gigi
      זו אכן חליטה ולא משנה איזו

      זו אכן חליטה ולא משנה איזו

  3. חן דוידי נחמיאס
    גרגיר הנחלים זה תבלין?? ואם לא, מישהו יכול להסביר מה זה ואיך משתמשים בו

    גרגיר הנחלים זה תבלין?? ואם לא, מישהו יכול להסביר מה זה ואיך משתמשים בו

    • מיכל חלילי מדריכה ראשית של מעבדות Gigi
      גרגיר הנחלים הינו ירק כמו עירית וניתן לקצוץ אותו ולהוסיף לסלט

      גרגיר הנחלים הינו ירק כמו עירית וניתן לקצוץ אותו ולהוסיף לסלט

  4. ירדן אדוט
    יש לכם איזה רשימה של מה מזיק לעור/ מה כדאי לאכול כדי לשמור עליו ?

    יש לכם איזה רשימה של מה מזיק לעור/ מה כדאי לאכול כדי לשמור עליו ?

  5. שירז אביטבול
    מה חוץ מדג סלמון?? אם כבר מדברים על דגים שטובים.. ..

    מה חוץ מדג סלמון?? אם כבר מדברים על דגים שטובים.. ..

    • מיכל חלילי מדריכה ראשית של מעבדות Gigi
      טונה גם מומלץ ביותר

      טונה גם מומלץ ביותר

  6. טניה משילקר
    ממתי הוא מתחיל להשפיע רע ולגרום להזדקנות העור? יש גיל מוסיים?

    ממתי הוא מתחיל להשפיע רע ולגרום להזדקנות העור? יש גיל מוסיים?

    • מיכל חלילי מדריכה ראשית של מעבדות Gigi
      טונה גם מומלץ ביותר

      טונה גם מומלץ ביותר

    • מיכל חלילי מדריכה ראשית של מעבדות Gigi
      בגילאי העשרים מתחיל להצטבר הנזק בעור ומי שיש לו רגישות רואה את הנזק גם בגיל צעיר יותר-אקנה

      בגילאי העשרים מתחיל להצטבר הנזק בעור ומי שיש לו רגישות רואה את הנזק גם בגיל צעיר יותר-אקנה

  7. דניאלה
    מה לגבי הפרוקטוזה הסוכר שנמצא בפירות?

    מה לגבי הפרוקטוזה הסוכר שנמצא בפירות?

    • מיכל חלילי מדריכה ראשית של מעבדות Gigi
      הסיבים שבפרי מאזנים את רמות הסוכר וספיגתו ומומלץ לא לאכול יותר מ 2-3 פירות ביום

      הסיבים שבפרי מאזנים את רמות הסוכר וספיגתו ומומלץ לא לאכול יותר מ 2-3 פירות ביום

  8. רננה יחזקאל
    התמונה פשוט עושה לי חשק לכפית סוכר :) :)

    התמונה פשוט עושה לי חשק לכפית סוכר :) :)

  9. לינה דיין צור
    אם ככה מה לגבי מסיכות סוכר? מסיכה טבעית שטוענים תמיד שמשקמת את העור ועוזרת לזרימת דם..??

    אם ככה מה לגבי מסיכות סוכר? מסיכה טבעית שטוענים תמיד שמשקמת את העור ועוזרת לזרימת דם..??

  10. סיוון מנדלברג
    חדשות טובות לגבי שוקולד!!!!! באתם לי בדיוק בזמן :)

    חדשות טובות לגבי שוקולד!!!!! באתם לי בדיוק בזמן :)

  11. מירית עמוס כהן
    אז לא הבנתי.. סוכר חום הוא עדיף?

    אז לא הבנתי.. סוכר חום הוא עדיף?

    • מיכל חלילי מדריכה ראשית של מעבדות Gigi
      למרות מה שרבים סוברים חוץ מהצבע ששונה סוכר חום הוא כמו סוכר לבן

      למרות מה שרבים סוברים חוץ מהצבע ששונה סוכר חום הוא כמו סוכר לבן

  12. ענבל רכטיגר
    אני אהבתי לגבי השוקולד!! יאמי! ביג לייק

    אני אהבתי לגבי השוקולד!! יאמי! ביג לייק

  13. יובל ברגמן
    יאיי חשוב! כל הכבוד על תשומת הלב.. ..ועוד עכשיו בחגים ..

    יאיי חשוב! כל הכבוד על תשומת הלב.. ..ועוד עכשיו בחגים ..

אהבת? בואי לעשות לנו לייק גם בפייסבוק