פסטיבל היין ירושלים 2015: כי החיים קצרים מידי כדי לשתות יין לא טוב

רגע לפני ראש השנה, מתקיים במוזיאון ישראל בירושלים פסטיבל היין השנתי. זו השנה ה 12 בו אפשר לפגוש עשרות יקבים כשרים ולא כשרים שמציעים לקהל המגוון להכיר את ענף היין הישראלי.
מאות בקבוקים יפתחו לטעימה, יינות לבנים, יינות רוזה וכמובן היינות האדומים על שלל הזנים שיש בארץ והשנה זו הפעם הראשונה גם יינות מחו"ל.
הכתבה מופנית לאלו שזו להם הפעם הראשונה בפסטיבל ולאלו שרוצים קצת הכוונה איך לנצל את השעות בתערוכה עד למקסימום על מנת להכיר ולמצוא מה שהם אוהבים.

בתערוכה תמצאו שלושה סוגי יקבים. הראשונים אלו היקבים הגדולים כמו יקב דלתון, יקב רמת הגולן, יקב ירושלים, יקב ברקן סגל, יקב תישבי, אשר מייצרים מיליוני בקבוקים בשנה ומהצד השני תמצאו את היקבים הבינוניים והבוטיקים כמו יקב טוליפ, יקב אמפורה, יקב הרי גליל, יקב הר אדם, כרם מונטיפיורי ועוד יקבים אשר מייצרים בסביבות מאה אלף בקבוקים בשנה וחלקם אף יותר. היקבים הנוספים נקראים יקבי בוטיק שבהם תמצאו גם את יקבי הגארג' הם מייצרים כמה עשרות אלפי בקבוקים דוגמא ליקבים כאלה בפסטיבל: יקב צ'ילאג, יקב איל, יקב דוכתא, יקב יפו. ההיצע שלהם לא גדול אבל מאוד מיוחד, בדוכנים של היקבים הללו תוכלו להכיר מקרוב את היינן ולשמוע ממקור ראשון על היין, בדוכנים של יקבי הבוטיק צריך לקחת את הזמן ולדעת שהיינן בא לא רק עם היין אלה גם עם הסיפורים שמאחורי היין ומי שבעניין שווה להתעכב כמובן.
בשאר הדוכנים יטעימו אתכם מלצרי יין, המטרה של היקבים היא למכור יין ולא משנה איזה יין המטרה שלכם זה לבחור את היין שאתם מעדיפים הן מבחינת הטעם האישי והן מבחינת ה VFM האיכות הכי טובה במחיר הכי טוב שאפשר לקבל.

אז.. מתחילים.
קחו את כוס היין שתקבלו בכניסה, ופנקס קטן כדי לרשום מה אהבתם ומה פחות.

אנחנו יוצאים לשני סיבובים:

קרדיט צילום: ברק אהרון

סיבוב ראשון: רק יינות לבנים יינות רוזה (סמוקים), חצי יבשים ויבשים, לא להתפתות לשתות יין קינוח מתוק גם אם ממש אומרים לכם שזה מדהים, תגידו למטעים שתחזרו אליו בסוף, היין המתוק יגמור לכם את הטעמים של שאר היינות וחבל.
יקב טוליפ ויקב מאיה יהיו בדוכן אחד: בדוכן הזה אפשר להתחיל לטעום מהיינות הלבנים שיציעו לכם, היינן דוד בר אילן מגיש יינות לבנים מאוד מאוזנים ומאוד נגישים לקהל הרחב. היינות יהיו פירותיים עם אלכוהול שרק מורגש בקצוות והיינות מאוד נעימים לשתייה.
היין שלי ביקב מאיה הוא MARE בלנד מעניין מענבי פרנצ' קולומבר ומרסאן. בלנד מאוד יחודי ומאוד מעניין שבפה יש התפרצות ארומתית עם חומציות נהדרת. לא לוותר .
בחירת היין הלבן שלי של יקב טוליפ: וויט טוליפ. בלנד של ענבי הגוורצטימינר הסובניון בלאן. גם כאן יש בלנד מאוד יחודי שמשלב בתוכו ענבי מאוד ארומטיים עם ענבים מאוד מינרלים והתוצאה איזון מושלם של טעמים. ליקב מאיה יש יין רוזה, מדובר ברוזה ארומטי עם מרירות קלילה ונעימה יין שיפתח לכם את התיאבון לטעום עוד יינות רוזה טובים.

יקב אייל: היינן אייל אוחיון ממושב גבעת נילי. מדובר ביקב בוטיק צנוע מהמשובחים שיש בישראל , הקפדה על יינות מאוזנים, נקיים שנעשים גם מתוך אהבה לכרם, לגפן וליין אבל מעל הכול היינות נעשים במקצועיות.
בטעימת הלבן: נסו את הבלנד שרדונה עם תוספת של אמרלד ריזלינג. שילוב מעניין של שרדונה עוצמתי, חד ומינרלי וריזלינג שמעניק לו טרופיות קלה ומרעננת. יופי של יין.

יקב אמפורה: היינן ארקאדי פפיקיאן : בדוכן של אמפורה תפגשו ביינות שהם מהליגה של המקצוענים. אלו יינות שחובה להתעכב ולהקשיב להסברים של המטעימים. זה יקב מקצועי, שהיינות שלו נעשים על ידי היינן הטוב ביותר בארץ עם פילוסופיה מאוד ברורה איך יין צריך להיעשות. זה יקב שאין בו קיצורי דרך. המיכון הטוב ביותר, חומרי הגלם הטובים ביותר והיין מקבל את כל תשומת הלב שהוא צריך.
ריטון סובניון בלאן: יין לבן עם ריחות מדהימים של לימון וקליפות הדרים, מעט טרופיות שמעניקה ליין הזה מושלמות.

יקב ברקן סגל: יקב גדול שמייצר 4 מיליון בקבוקים בשנה. הייננית עירית בוקסר שנק היא אחת היינניות שיש ביקב. היינות הנגישים של היקב ורובם כאלה הם יינות שתמצאו על מדפי הסופר מרקט. ליקב יש כמה סדרות גבוהות אבל בעיקר באדומים. היינות הלבנים של היקב לא מורכבים ולא גדולים אבל ברובם נעימים לשתיה ומחירם ללא ספק טוב.
אני הייתי מתעכב על העלמון שהוא בלנד שמורכב מענבי שרדונה, ויונייה וסובניון בלאן. קצת מתיקות, קצת מינרליות, קצת גוף. חביב בסך הכול.
יקב גוש עציון: יקב בוטיק קטן שמקפיד על איכות ענבים, בשנים האחרונות היקב כל הזמן במגמת עלייה של יינות טובים וצריך לשים לב איליו.
נחל הפירים לבן. בלנד שמורכב 33% שרדונה, 25% רוסן, 15% ויוניה, 15% גויצטרמינר, 12% סוביניון בלאן. סוג של סלט פירות מאוד מפתיע.

יקב דלתון: היינן החדש גיא אשל החליף השנה את הייננית נעמה סורקין שהיינות שהיקב מציג הם שלה. יקב דלתון ממוקם בפארק תעשייה דלתון במרום הגליל, באזור הררי שופע ירק, כארבעה קילומטרים מהגבול עם לבנון. היקב הוקם בשנת 1995 ואחד מהייננים הראשונים שלו היה ארקאדי פפיקיאן מיקב אמפורה.
בדוכן חובה לטעום את גליל פינו גרי 2014 . יין לבן מענבים מאוד מיוחדים. ובשקט ובצניעות הייחודית לייננית נעמה סורקין היא הצליחה למצות עד תום את הטעמים והארומות האופייניים לזן הזה . לא הרבה מסוגלים. זה יין מרתק.
לא לפספס את הרוזה של דלתון 13.5% אלכוהול. ריחות טובים של פרי הדר מעט בוסריים לצד תות שדה בשל. בפה יש טעמי פירות אדומים עם מעט פלפל. היין מאוד מאוזן ומאוד נעים לשתייה.

יקב הר אודם: היקב הכי צפוני בארץ שייך למשפחת אלפסי. אבא ושני בנים שעושים יין איכותי כבר שנים. מרכז מבקרים מרשים שתמיד מקבלים את האורחים בהמון יין והמון חיוכים, לטעום את וולקני שרדונה. שרדונה בסגנון צרפתי. מינרלי, חד. הפרי נמצא ביין הזה בכל הדרו אבל מתמזג נפלא עם העץ והאלכוהול. לטעום, להבין לבקש לטעום עוד פעם ולהתענג.

יקב צ'ילאג: הייננית הצבעונית אורנה צ'ילאג למדה ייננות באיטליה ומביאה משם את הפילוסופיה שיין טוב עושים לאט ונותנים לטבע לעשות את שלו. ואיך אומרת אורנה:
"אין כמו יין לבן וקר ביום קייצי וחם" אין הרבה שמייצרים בארץ יין מענבי השאנין בלאן אורנה היא אחת מהן. שנין בלאן קיצי ומרענן. יין נקי צלול ויפה ריחות של לימון ירוק, אשכולית ותפוחים ירוקים, בפה תוכלו להרגיש שוב את התפוח הירוק והמון אגסים בשלים.

יקב צ'ימבליסטה: הייננית הלנה צ'ימבליסטה גם כן למדה באיטליה ועושה רק יינות לבנים בהשראת היינות של סציליה.
בטעימת השרדונה תגלו יין קצת שונה שכאילו נעשה ביד גסה ואיפשר ליין להיות כמו שהוא רוצה.
פירותי, מינרלי אבל עם ייחודיות שאפשר לאהוב ואפשר לא. אתם תחליטו.

יקב קדמא: גם ביקב הזה הכוח הנשי בא לידי ביטוי. הייננית לינה סלוצקין עושה יין בסגנון גרוזיני . דהיינו משתמשת בכדי חרס גדולים ליישן בו את היין. מדובר בעשייה ייחודית בארץ והיינות של לינה אכן מיוחדים ושונים בנוף. גם לינה עושה יין לבן מענבי השאנין בלאן אבל היא לוקחת אותו לכיוון החצי יבש ושווה לעשות השוואה איתו ועם השאנין של אורנה צ'ילאג.

יקב תישבי: יקב שמייצר כמיליון בקבוקים בשנה. נמצא בזכרון יעקב. היינן גולן תישבי הוא חקלאי ג'ינג'י שמידי פעם מחייך לבריות. ביקב יש מרכז מבקרים מיוחד במינו בו תוכלו ליהנות מחוויה של טעימות שוקולד וולרונה משובח לצד היינות של תישבי.
סובניון בלאן של תישבי נפלא בעיניי, מיצוי של פרי נפלא. יין מרענן ונגיש.

סיבוב שני: אחרי הסיבוב הזה קחו לעצמכם רבע שעה במתחם האוכל, קחו גבינות טובות וקצת לחם, עוד מים ותארגנו לכם את הראש. יין לבן אולי עושה רושם של יין קליל כי הוא מוגש קר אבל יש בו בדיוק את אותו אלכוהול כמו ביין אדום והוא תופס יופי את הראש.
יינות אדומים. שני סוגי יין אדום תפגשו בטעימה הזו . הראשון יין אדום זני והשני יינות בלנדים (ממסכים), אלו יינות שמורכבים מכמה זני ענבים.
ביינות הזניים כולם מכירים את הקברנה סובניון את המרלו ואת הסירה והשיראז. רוב היקבים הגדולים מגדלים את הזנים הללו. בנוסף אתם תפגשו ביינות הבלנדים בקברנה פרנק, פטיט ורדו, פטיט סירה, קריניאן, מורורדר ועוד היינות הללו מתווספים בדרך כלל כיינות תיבול שמעניקות עוצמה וצבע ליינות הקברנה והמרלו. בשנים האחרונות אנו מגלים עוד ועוד יקבים שאוהבים לעשות יין זני דווקא מהיינות הללו ומעניקים לנו חובבי היין חוויות יפות.

נתחיל עם יקב רמת הגולן: יינן ויקטור שונפילד.
כשמדובר ביקב רמת הגולן כל העולם פרוס לפניכם החל מהיינות הלבנים ועד המתוקים. יקב רמת הגולן הוא היקב שהכי משקיע בפיתוח ולמידה של זנים חדשים. זה היקב התעשייתי הראשון שבעצם העניק למדינת ישראל את המונח יין ישראלי ופרץ את דרכם של עשרות יקבים אחרים להבין כי חייבים לעשות יין טוב כדי לקרוא לעצמך יקב. כיום מדובר בעצם ביקב שמחזיק באופן עצמאי משתלה של גפנים היחידה שלא נגועה בווירוס ליפורול שלוש המאיים על התעשייה כולה. יקב רמת הגולן הוא סוג של " נשק יום הדין " כאשר הגפנים בארץ יפסיקו להניב והנטיעות החדשות יתגלו גם הן כנגועות.
בטעימה: ירדן מלבק וירדן פינו נואר. שני יינות זניים ששווה להכיר.

יקב הרי גליל: האח הצעיר של יקב רמת הגולן. באמתחתו יינות יתר מאופקים פחות בומבסטיים מרמת הגולן. הקו שמאפיין את היקב בעשיית היין היא יין לאוכל, אחד כזה שיושב טוב לצד מנות מתובלות, לא גונב לאוכל את ההצגה והאוכל שמוגש לידו מתאים לו כמו כפפה ליד.
בטעימה : מירון 2011 בלנד מענבי סירה ענבי פטיט וורדו וקברנה סובניון .
יין ששהה 16 חודשים בחבית וקיבל יופי של טעמי ניל, יין פירותי מאוד , מאוזן וחמאתי.

יקב יפו: היינן סטפן צלניקר ואביו משה הקימו יקב שנולד מאהבה וניגודים.משקף תפישת עולם של ישן וחדש,אבא ובן, צעיר ופרוע אך מעודן עם נוכחות,מענג אך לא מתחנף.עולם ענק של ריחות, צבעים וטעמים… ואתם מוזמנים לחלוק את החוויה
בטעימה : הומאג׳ סירה-מרלו בלנד של ענבי מרלו עם ענבי סירה ומעט פטי וורדו. ליין צבע ארגמני בוהק עם טעמי פטל וסיגליות, טאנינים רכים ואלגנטים. יופי של יין.

יקב הר ברכה: היינן ניר לביא הקים יקב נחלה ומייצר יין מהענבים אותם מגדלים במשק לביא בהר ברכה הר גריזים היקב מייצר כ 40 אלף בקבוקים בשנה וקוטף מדלית בתחרויות בארץ ובעולם. בטעימה: איש הרים מרלו גולד. מדובר בענבי מרלו מהטובים שיש בארץ.

לסיכום:
הרבה יין ימזג באירוע, לא הכול צריך לבלוע, מה שלא טעים או נעים לכם אפשר לירוק למירקקה שיש על השולחן. החיים קצרים מידי כדי לשתות יין לא טוב

מילון מונחים בסיסי –

1.יין יבש– כידוע בתהליך ייצור היין מוסיפים שמרים, כאשר אילו מכלים את הסוכר לגמריי בתהליך הייצור וההפקה אנחנו נקבל יין יבש. ביין יבש ריכוז הסוכר לא עולה על 4 גרם סוכר לליטר.
2.יין חצי יבש– כאשר משאירים מעט מן הסוכרים ולא ממתינים שהשמרים יכלו את כל הסוכר מתקבל יין חצי יבש. ביין חצי יבש ריכוז הסוכר נע בין 4 ל-15 גרם סוכר לליטר.
3.יין מתוק– במידה וכמות הסוכר הנותר גדולה מ-50 סוכר לליטר נאמר כי היין הוא מתוק.
4.כדאי לדעת: כוס יין יבש מכילה בין 80 ל-95 קלוריות כאשר ככל שהיין מתוק יותר כך כמות הסוכר בו גדולה יותר ועל כן גם משמין יותר. חלוקה נוספת של יינות היא פועל יוצא של מספר סוגי הענבים המעורבים בייצור והפקת היין:
5.בלנד או ממסך בעברית – זהו יין המופק מכמה סוגים של ענבים למשל גם מקברנה סובניון וגם ממרלו.
6.יין זני – זהו יין המופק מלפחות 85 אחוזים מאותו סוג של ענב, למשל 85 אחוזים מסוג הענב קברנה סובניון.
7.ארומה – זהו מונח לתיאור ריחו של היין כפועל יוצא של דרכי השימור והיישון של היין. מאחר ותהליך יישונו של היין מתבצע בחביות עץ אלון , כל זה מותיר את הארומות על הנוזל. גם הבי סולפית ( גופרית ).משפיעה על הארומות לסיכום הארומות של היין מושפעים ממספר פרמטרים. עץ, פרי,שמרים,גופרית ועוד כל אלו יוצרים אין ספור ריחות ביין. הענב כפרי משחרר בזמן הסחיטה ובמהלך כל העשייה אין ספור ריחות . שוקולד, קפה, פירות יער, ריחות טרופיים ועוד כל אלו באים ליידי ביטוי כשאנחנו מריחים יין ורוצים לתאר מה אנחנו מריחים.
8.גוף – גוף היין יכול לקבל ערך אחד מתוך שמונה ערכים קיימים: בינוני, קל, מלא, חלש, כבד, עגול. מונח זה תכליתו לתאר את מידת הכובד של היין, זוהי התחושה הנותרת בחיך כתוצאה מכובדו של היין בערסול הכוס או בפה. מבחינת האיכות ככל שהיין "כבד" יותר כך הוא נחשב לאיכותי יותר. נתאר יין כבעל גוף "כבד" אם טעמו נותר על הלשון זמן מה לאחר שלגמנו ממנו בעוד שיין בעל גוף "קל" לא יותיר את טעמו על לשונינו לאורך זמן.
9.עפיצות – עפיצות זהו מושג המאפיין יינות אדומים ואינה חלה על יינות לבנים. העפיצות היא אותה תחושת יובש בפה, חספוס או צריבה בלשון הנותרת בפה לאחר שתיית יין אדום.
10.חומציות – כשמתארים מידת חומציות מדברים על טעמו של היין. השאיפה היא להגיע לאיזון עדין והרמוני של חומציות, שכן יין בעל חומציות גבוהה מדי טעמו יהיה חמוץ וצורם כמו של חומץ או מיץ לימון בעוד כשאין מורגשת ביין חומציות כלשהי הדבר יפגע בטעמים ובריחות שיש ביין. איזון היא מילת המפתח.
11.חמאתיות: יין שהוא יורד נעים ולא צורב בגרון, יין שיש בו איזון בין חומציות, טעמי עץ ורמת אלכוהול שלא פוגעת במכלול.
12.טאנין – זהו חומר אורגני ומר המצוי בחביות עץ אלון, בקליפות הענב ובחרצניו. הוא משפיע על החמיצות שיש ביין ובאופן זה אחראי על שימור היין. כמות הטאנין שנמצאת ביין היא זו שתשפיע על עפיצות היין.
לחיים!

קליק לעמוד הפייסבוק של פסטיבל היין במוזיאון ישראל, בירושלים.

הכותב הוא שף אלון גונן, עיתונאי ומבקר יין באתר אכול ושאטו. קליק לאתר

אודות אמא של

אתר הנשים והאמהות הגדול בישראל עם 900,000 גולשות בכל חודש ומועדון של 110,000 נשים. באתר ניתן למצוא לצד כתבות וראיונות עם קשת של כותבות כשלכל אחת הצבע, הייחוד, הכישרון והסגנון שלה. חלומות. הגשמה. פחדים. בישול. ילד ראשון שני או רביעי. זוגיות ושאר הנושאים שכל אישה אוהבת לקרוא

השאירי תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם.

אהבת? בואי לעשות לנו לייק גם בפייסבוק