תינוקות ואוכל: 10 מיתוסים נפוצים והאמת לגביהם

שמי דינה לוי ואני דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת תינוקות וילדים בבית חולים איכילוב, קופת חולים מכבי ומשמשת גם כיועצת תזונה ל Kabritaהתמ"ל הראשון בישראל על בסיס חלב עזים.

במסגרת עבודתי כדיאטנית תינוקות וילדים, אני  פוגשת הרבה הורים סקרנים, המבקשים להכיר לעומק את מרכיבי התזונה של ילדיהם  וחשבתי שזו הזדמנות נפלאה להביא בפניכם את 10 המיתוסים הנפוצים ביותר בנושאי תמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) ומזונות המשך, עם העובדות המדעיות שכל הורה ישמח להכיר:

לתת בקבוק אחרי גיל 6 חודשים זה סתם משמין. לא נכון.

לא מעט הורים משוכנעים כי מתן בקבוק מגיל חצי שנה עלול להשמין יותר מאשר מזון מוצק ועדיף להתקדם כמה שיותר מהר למזון מוצק בלבד. כמובן שזה לא נכון, לדוגמא בקבוק ממוצע של 180 מ"ל תמ"ל מספק כ 130 קק"ל בעוד שארוחה אשר מכילה כריך העשוי מפרוסת לחם אחת עם ממרח טחינה וחביתה יספק כ220 קק"ל או מנת מרק (כוס חד פעמית) המכילה שלל ירקות ומנה בשרית יכיל בין 200-300 קק"ל. בנוסף, בגיל 6 חודשים מרבית תזונתו של התינוק עדיין נשענת על חלב אם או תמ"ל והתקדמות למוצקים צריכה להיעשות בהדרגה על פי התפתחותו האישית של כל תינוק.

חייבים להתחיל טעימות בגיל 4 חודשים בדיוק. לא נכון.

מה שקובע את התחלת הטעימות הוא לא רק הגיל הכרונולוגי אלא יותר ההתפתחות האישית של כל תינוק. ישנם מספר סימנים מקדימים אשר יכולים לעזור לכם בהחלטה האם תינוקכם מוכן להתחלת טעימות: תינוק שמגלה סימני עניין באוכל של הוריו, מכניס צעצועים לפה, פותח את הפה לכפית, יושב עם תמיכה בזווית האכלה, מחזיק את הראש. בכל מקרה, אין להתחיל את הטעימות לפני גיל 4 חודשים. כמו כן חשוב להתחיל בכמויות מזעריות לצורך הכרות עם מרקמים חדשים וזיהוי אלרגיות בשלב ההתחלתי.

כל עוד לתינוק אין שיניים הוא לא מוכן למעבר למוצקים. לא נכון.

כשאומרים מזון מוצק בהקשר של תינוקות לא בהכרח מתכוונים ללחם או בשר בצורתם השלמה. גם מחית פרי היא מזון מוצק לעומת חלב אם או תמ"ל. תינוקות יודעים גם ללעוס עם החניכיים ולרכך את המזון בפה. אין זה אומר שנתחיל טעימות ומזון מוצק ישר במרקמם הטבעי, המרקם של מזון התחלתי כמובן צריך להיות מותאם כלומר המזון צריך להיות טחון לחלוטין ובמרקם חלק. אין צורך לחכות לבקיעת שיניים כדי להתחיל בטעימות.

קיים חלון זמן מומלץ למעבר למוצקים והוא עד גיל 8 חודשים. נכון.

הזמן המיטבי להתחלת הטעימות הוא בין הגילאים 4-6 חודשים. מומלץ לא לדחות אחרי 8 חודשים היות וקיים חלון הזדמנויות מבחינת התפתחות מוטורית ונוירולוגית שבו התינוק צריך להתחיל להכיר מרקמים חדשים, טעמים חדשים ולהתקדם למזון מוצק יותר.

תינוקות אשר לא מסתדרים עם תמ"ל על בסיס חלבון מחלב פרה יכולים להסתדר מצוין עם תמ"ל מחלב עזים. נכון.

אם ההורים מבחינים כי התינוק סובל מכאבי בטן וריבוי גזים תסמינים הנקראים גם קוליק, ניתן לנסות תמ"ל מחלבון חלב עזים שכן מכיל כמות קטנה יותר של אלפא קזאין ולכן קל יותר לעיכול. לעיתים תינוקות שלא יסתדרו עם תמ"ל על בסיס חלבון פרה ויחוו תסמיני קוליק, יסתדרו היטב עם תמ"ל על בסיס חלב עזים. תמ"ל על בסיס חלב עזים אינו מיועד לתינוקות אשר אלרגיים לחלבון חלב פרה היות ושני סוגי החלבון עלולים לעורר תגובה דומה. יש לציין כי קוליק אינה תופעה מסוכנת ולרוב גם חולפת עם הזמן.

אסור לצרוך מוצרי חלב עד גיל שנה. לא נכון.

ניתן לצרוך מוצרי חלב כבר לאחר שלב הטעימות (בסביבות גיל חצי שנה) מלבד חלב ניגר אשר לא מומלץ לשימוש בתינוקות עד גיל שנה. כיוון שמוצרי חלב דלים בברזל לא מומלץ להרבות במוצרי חלב עד גיל שנה או עד שמתבססת לפחות ארוחה אחת אשר עשירה בברזל כגון מרק עם מנה בשרית או קטניות. מומלץ לבחור מוצרי חלב אשר אינם ממותקים ואשר מספקים יתרונות בריאותיים נוספים כגון סידן בכמות גבוהה אשר נמצא למשל בגבינת ריקוטה או גבינה לבנה עד 5% שומן או יתרון בריאותי נוסף הוא חיידקים פרוביוטיים אשר נמצאים למשל ביוגורט. ניתן גם לצרוך מוצרי חלב על בסיס חלב עיזים אשר עשירים יותר בסידן מאשר מוצרי חלב על בסיס חלבון פרה.

תינוקות לא מעכלים טוב לקטוז ולכן עדיף לתת תמ"ל ללא לקטוז. לא נכון.

לקטוז הוא הרכיב הדומיננטי בחלב אם כמו כן לקטוז הוא הסוכר אשר קיים בחלב אם ולכן נוכחות שלו בתמ"ל היא חשובה עבור התינוק. נוכחות לקטוז לא מתאימה לתינוקות חולי גלקטוזמיה, מחלה נדירה ביותר. רוב התינוקות מסוגים לעכל לקטוז בלי בעיה למעט תינוקות הנולדים לפני הזמן או תינוקות לאחר מחלת מעיים ממושכת (מצב שהוא זמני). רצוי לבחור תמ"ל עם אחוז לקטוז גבוה מכלל הסוכרים המוספים.

תמ"ל על בסיס חלבון מחלב עזים אינו מתאים לטעמו של התינוק. לא נכון.

כבר שנים רבות שאלפי תינוקות ברחבי העולם צורכים תמ"ל על בסיס חלבון מחלב עזים ונהנים מטעמו העדין בכל יום. אין מניעה מלנסות ולהחליף את התמ"ל בכל גיל. אצל רוב התינוקות קיימת התקבלות טובה של טעמים חדשים  ופתיחות להתנסות.

אם תינוק משלשל כתוצאה מווירוס של מערכת העיכול, חשוב שיצרוך תמ"ל על בסיס סויה. לא נכון.

זהו מיתוס נפוץ אשר אינו נכון. נמצא במחקרים כי בשלשולים אשר נמשכים פחות משבועיים אין הכרח להחליף תמ"ל כלל ואין בהכרח יתרון במעבר לתמ"ל על בסיס חלבון סויה.

כשנותנים מנת פירות טחונים כדאי להוסיף גם ביסקוויט לשובע. לא נכון.

מנת פרי יכולה בהחלט להוות כארוחה בפני עצמה ואינה דורשת כל תוספת על מנת להשביע. אך אם בכל זאת רוצים להעשיר את הארוחה, ניתן להוסיף אל הפירות הטחונים כפית טחינה גולמית/ כפית ממרח שקדייה טבעי או כפית קוואקר טחון.

הכותבת היא דינה לוי, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת תינוקות וילדים, כיום משמשת כיועצת התזונה של קבריטה

קראת? ספרי לנו מה את חושבת

12 תגובות

    1. שלום כרמית, בהתחלה מומלץ להתחיל עם הירקות. לאחר מתן מגוון ירקות ניתן להתחיל עם הפירות הבאים: תפוח, בננה, אגס וכל שאר הפירות. אין הגבלה על סוגי הפירות בשלב הטעימות.
      דינה לוי – דיאטנית קלינית.

    1. סיגל שלום, אפשר להתחיל עם מוצרי חלב סביב הגיל 6 חודשים כבר בשלב הטעימות. אבל מומלץ לא להרבות במוצרי חלב עד גיל 9 חודשים כיוון שהם דלים בברזל יחסית לחלב אם או לתחליף מזון לתינוקות. תבחרי במוצרי חלב איכותיים כגון יוגורט, גבינה ולא מוצרי חלב ממותקים.
      דינה לוי – דיאטנית קלינית.

    1. סימה שלום, יש להתחיל את הטעימות בין גיל 4 חודשים ל6 חודשים לפי התפתחות התינוק/ת. אם התינוק עדיין לא מוכן אז אין לאן למהר ניתן להתחיל טעימות גם בגיל 6 חודשים.
      דינה לוי – דיאטנית קלינית

    1. טליה שלום. תמ"ל קבריטה מכיל הרכב המסייע לעיכול קל ועדין, תוך שמירה על טעם נפלא.
      לתמ"ל Kabrita אין דוגמיות, כיוון שאנחנו סבורים שהתקבלות ויעילות של תמ"ל חדש על ידי התינוק אינה יכולה להימדד אחרי מנה אחת או שתיים. לצד זאת, אנחנו מבינים שלקוחותינו הקטנטנים והגדולים, מעוניינים לבדוק אם תמ"ל Kabrita אכן מתאים עבורם.
      לכן אנו מציעים 100% החזר על ההזמנה הראשונה דרך אתר החברה, למקרה שבדקתם ומצאתם כי Kabrita אינו מתאים לתינוקכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות דומות