השפית הקטנה: ניקול רק בת 14 וחצי וכבר כישרון קולינרי גדול

ניקול ריסין אופה עוגות ומפסלת בבצק סוכר. היא רק בת 14 וחצי ולא תאמינו איזה דברים היא יודעת לעשות. מה שהתחיל כתחביב בגיל 11 התברר ככישרון גדול ומתוק

לא יודעת איך זה אצלכם, אם הילדים שלכם כבר יודעים להכין פנקייק או לא, אבל למשפחת ריסין יש בבית קונדיטורית פרטית שמכינה להם עוגות מדהימות ומעוצבות. כשרואים את התמונות קשה להאמין שמדובר בנערה בת 14 וחצי, אבל זה אמיתי לגמרי. ניקול ריסין, תלמידת תיכון ממושב דור בחוף הכרמל, היא היוצרת של העוגות האלה.

מתי התחלת עם התחביב הזה?
"תמיד אהבתי לבשל ולאפות. בכיתה ה' בערך (גיל 11) הלכתי לחוג בישול במיר"ב (המתנ"ס האזורי) ומי שהעבירה אותו הייתה גם קונדיטורית. היא אמרה לנו שהיא רוצה לעשות סדנה של בצק סוכר ונרשמתי גם לזה. זו הייתה סדנה של כמה שעות שבסופה עשינו עוגה מקושטת בבצק סוכר, ומאז התאהבתי ברעיון. מאז עשיתי עוד 8 סדנאות כאלה, ואמא קנתה לי ציוד והשתפרתי. אני זוכרת שהדבר הראשון שקיבלתי מאמא היה צובטנים לבצק סוכר. עכשיו יש לי כבר הרבה סוגי מערוכים וכלים קטנים ועדינים לפיסול. זה ממש כיף".

וואו, משקיענית! מה את הכי אוהבת להכין? יש לך ציוד מיוחד?
"עוגות קרם ועוגות שוקולד כמו סופלה ובראוניז. הכי אני אוהבת להתעסק בבצק סוכר. אם אני כבר אופה עוגה אז אני גם מכינה לה קישוטים מבצק סוכר. אני גם מאד אוהבת זילוף.
"יש לי המון המון קורצנים בכל מיני צורות שאני שומרת בשתי קופסאות גדולות, תבניות בכל מיני גדלים, כפות מדידה, כלים לפיסול ומפת סיליקון שאני חותכת עליה את הבצק כדי לא לפגוע בשולחן. חצי מזווה בבית מוקדש לחומרי אפיה וחוץ מזה יש לי חצי ארון מתחת לטלוויזיה מלא בבצק סוכר בכל הצבעים".

ספרי לנו על עוגה שאת מכינה עכשיו
"עוגת ברווז לחברה של השכנה, שהזמינה ממני. יצא לנו לעשות איתם ארוחות ערב והיא התלהבה מהדברים שלי והזמינה עוגה ליום הולדת".

מגניב! את ממש מקבלת הזמנות. חושבת לעשות מזה מקצוע?
"לא מקצוע כי נראה לי שקשה להתפרנס מזה. וזה גם הרבה שעות עבודה. אבל בתור תחביב זה סבבה. אני מתעסקת בזה בזמן שלי ובכיף שלי. כשהייתי בת 12 מישהי ביקשה ממני לעשות עוגת בת מצווה לבת שלה. הייתי בשוק. אחריה הגיעה עוד הזמנות. זה לא עסק אלא יותר באזור ובסביבה, דרך אנשים שאני מכירה. אבל לפני חודש עשיתי סדנה ל-7 בנות בגילאי גן אצלי בבית. לימדתי אותן לעשות עוגיות וקאפקייקס עם קישוטי בצק סוכר. זה היה טיפה קשה כי זה גילאים קטנים, אבל היה מאד כיף. אולי אני אעשה עוד סדנה בקיץ".

איזה כלים את ממליצה לקנות למי שמתחיל?
"קודם כל תבניות. לפחות 2 תבניות גדולות לתנור ו-3 תבניות איכותיות לעוגה, עדיף של סולתם: אחת בגודל 26, אחת בגודל 28 ואחת קטנה 22 או 24. תבנית מאפינס או קאפקייקס וגם תבנית למיני מאפינס כי זה ממש חמוד. תבנית לקאפקייקס בדרך כלל מגיעה בגודל של 12 יחידות. אני ממליצה על 2-3 כאלה כי תמיד עושים כמות ולפעמים זה סתם מעצבן להכניס ולהוציא. כוסות וכפות מדידה הן חובה באפייה, כי באפייה המידות מאד מדויקות. לא להשתמש בסתם כוס פלסטיק. ואני ממליצה גם על תמצית וניל איכותית. זה חומר שמשתמשים בו הרבה".

תגידי, את גם מבשלת?
"אני סבבה עם בישולים. אבל אני יותר אוהבת לאפות, נראה לי שאני יותר טובה בזה".

דבר הפסיכולוג
דני עמית, פסיכולוג ילדים, נוער ומשפחה, לשעבר מנהל הקליניקה במכון אדלר ומחבר הספר "הורים מהרגע הראשון", סבור שבישול עם ילדים זו "פעילות משותפת שאם היא נעשית בצורה טובה היא מייצרת חוויה טובה שנכנסת מהמון ערוצים, ונוגעת בכל החושים. כמובן בתנאי שההורה מעודד, לא ביקורתי מדי, נינוח, משתף וסובלני"

אילו ערכים הילד מפתח תוך כדי בישול?
"הילד מפתח את המיומנויות שלו דרך ההתנסות ולומד כשהוא מתמיד במשהו הוא הולך ומשתפר. הביצה הראשונה תישבר. בביצה השנייה תהיה חתיכת קליפה בבלילה ובביצה הרביעית הוא כבר יצליח לבד. תחושת המסוגלות גדלה ויש פה תמורה אדירה למאמץ. גם העמקה במצוינות וגם כשקוצרים את הפירות, אשר במקרה הזה הם גם אכילים וטעימים"

מאיזה גיל אפשר לשתף את הילדים בפעילות משותפת במטבח? (מבחינה מוטורית וכו')
"לא צריך לחכות לגיל מסוים. עדיף לשלב ילד בכל התחנות כמה שיותר מוקדם, כמובן לפי יכולתו. בשנתיים הראשונות הילד מתבונן וסופג המון. בכל שלב אפשר לחפש באיזה מרכיב הוא יכול להשתלב בהצלחה: להגיש את המערוך, לטעום ולחוות דיעה, לפתוח את הקופסה. כך ההבנה והמיומנות שלו נבנית בצורה רציפה ומדורגת. הרבה פעמים הורים אומרים "הילד לא עושה כלום בבית". אם אתם רוצים שהילדים יהיו מעורבים ויעשו דברים בבית – תעשו יחד איתם וכך הם ילמדו. זה תהליך. בהתחלה אתה עושה והילד צופה. אחרי זה אתם עושים יחד. אחרי זה הוא עושה ואתה צופה בו ולבסוף הוא עושה בשבילך. כדאי שכל תחנה תהיה טובה, מעניינת ושיתופית בשבילו. כלומר עם עידוד ופידבקים חיוביים".

מה חשוב שאנחנו כהורים נעשה נכון בתהליך?
"קודם כל, מראש ראו את זה כתהליך של הכשרה, שיכול לקחת יותר זמן ומשאבים מהרגיל. קצת כמו להכשיר עובד חדש. המטרה היא לא העוגה אלא תהליך הלמידה עצמו שבו הילד שותף ליצירה. בקשו עזרה והתייעצו איתו במהלך ההכנה. שתפו אותו בהתלבטויות: לשים עוד סוכר? להוסיף תמצית וניל? תטעם רגע, מה אתה חושב? וכמובן תנו תשבוחות. יש פה בסיס לכמעט כל דבר אחר בחיים. הפער בין הזמן והמאמץ שאתה משקיע בהכנת ארוחה לבין לאכול הוא עצום. אבל שווה את המאמץ. האלמנט של ליצור בעצמך הוא כיפי, ויש הערכה שונה למשהו שאתה יצרת בעצמך".

בשיתוף רשת סולתם, מותג כלי הבישול והסירים האיכותי והידוע בישראל למעלה מ-70 שנה, המוביל חדשנות ויצירתיות במטבח הישראלי. קליק לאתר למבצעי אביב מיוחדים

אודות יוספה קמחי

אישה ללא גיל, רווקה פלוס שתי בנות מהממות, עצמאית בתחום התוכן

השאירי תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם.

אהבת? בואי לעשות לנו לייק גם בפייסבוק